БОИ ЗА СТЪКЛО – ВИТРАЖНА

 
ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ: за стъклописи, рисуване върху стъкло и плексиглас. След изъхване става полупрозрачна, светлината прониква през нея в завизимост от дебелината на слоя.  Не е необходимо изпичане. 
НАЧИН НА ПОЛАГАНЕ:
 Изберете размера и дебелината на стъклото или плексиглас. Зашкурете всички ръбове и ъгли за безопасна работа. Почистете стъклото със спирт. Изберете графика на рисунката и я центровайте под стъклото. Желателно е графиката да има ясни очертания и затвярящи се контури. Изберете апликатор с метален или пластмасов връх. За контур може да служи всякаква гъста паста или боя. 
Пробвайте контура върху друга работна повърхност, докато свикнете с натиска и извивките. Трябва да се получи гладко равномерено нанасяне. Почукайте леко апликатора за да се качи въздуха в горната му част. Дръжте го надолу, дори когато спирате. Нанесете контура по рисунката, бавно и равномерно Контурът на Лорка  изсъхва за 5 минути и може да продължите. Изберете цвят на витражната боя и започнете запълване от контура навътре. Не натискайте апликатора, боята изтича съвсем леко и сама. Движете плавно и нанесете равномерен слой. Ако някъде е по-дебел слой, а другаде по-тънък ще получите различно преминаване на светлината. Може да смесвате цветовете в произволна комбинация Нанасянето на витражните бои може да стане и без контур но тогава края на оцветяването е изтеглен и по-тънък от средата. Красиви фигури се получават при смесване на цветове и изтегляне от едни цвят през друг. За да получите добро изтегляне ползвайте по-широк инструмент.
Почиствайте върховете на апликаторите за да не се запушат. Преди затваряне ги почистете много добре за да не изсъхне боята и да се запушат. Оставете витража да изсъхне 1 ден хоризонтално. След това може да се ползва и монтира, където пожелаете. Боята има остатъчна лепливост още няколко дена и след това изчезва.
Готовия витраж може да се мие с топла вода и сапун без проблеми след седмица.
Сфера на приложение – стъклопис на прозорци, врати, вътрешен интериор от стъкло – кухня, холно обзавеждане и др. осветителни тела от всякакъв вид Направете няколко опита на малки площи за да усвоите добре техниката и след това работете на големи площи с реално приложение.
Боите за витраж на ЛОРКА са на водна основа, екологично чисти, по време на работа и експлоатация не отделят никакви вреди изпарения или други вещества.

Вижте видео материали публикуван на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=wllXRIkgvfM&feature=youtu.be
Направете снимки на готовия стъклопис Публикувайте мнения и съвети – добри или лоши за да подобрим продукта Покажете нови техники за които сте се сетили или друго приложение.