1. Има ли латекс на варова основа? ( дишаща боя )

Има, но не е латекс! Просто полимера, който свързва пълнителите в боята е толкова малко, че боята се „бърше”  на пръстите . По често срещаната интерпретация е, че в латекса се слагат финни карбонати – варовик от който се прави и варта. Негасената вар не може да се вложи в латекса, гасената вар също не става за пълнител на латекса. Остава да търсим търговския трик, както кремвирша в който имало месо, но струва 2.0 лв?. Определено има бои на варова основа, които се продават в търговската мрежа, но те не са латексови бои – те са си варови бои с много ниска цена. Ще ги познаете по ниската цена и ефекта след изсъхване – при най-малкия допир падат като тебешир.

 1. Може ли боите да се нанасят върху блажна боя?

Блажната боя е на алкидна основа и по принцип е здрава. Няма никакъв проблем да боядисате с латекс или фасаген върху блажна боя. Необходимо е само да е добре почистена от прах и мазнини. Мазнините може и да не ги виждате – примерно там където пипаме с ръце непрекъснато – около вратите. Почистете ги добре, за да може да се получи добро сцепление с новата боя.  Може да боядисвате с латекс или фасаген каквито и да са повърхности – стена, метал, дърво и др.  боядисани със стара блажна боя която има добро състояние.

 1. Може ли върху латекс да се сложи фасаген?

Може, няма никакъв проиблем, просто ще получите едно по-здраво покритие. Почистете предварително с влажен парцал (да оберете праха). Ако е необходимо и има неравности – изравнете ги със шкурка. Не е необходимо да слагате грунд.

 1. Коя боя е подходяща за тавани?

Може да сложите латекс или фасаген. Разликата между двата продукта е обяснена в предишните въпроси. Ако обаче в помещението се пуши или готви(кухня например) за предпочитане е фасаген. Причината е проста – фасагена се почиства многократно без проблеми с всички препарати и тавана ви е бял без да боядисвате отново. Ако помещенеито е сравнително чисто и няма замърсители и латекса ще свърши работа при по-ниска цена

 1. Фасагена не е ли само за външно боядисване?Отровен ли е?

Преди много години, по време на студената война между социализма и капитализма бяха създадени неутронни бомби, които поразяваха хората с излъчване,  но не разрушаваха сградите. Като една от формите на защита срещу това  излъчване беше фасаген  в който се добавяха пигменти със съдържание на олово. Оловото спира облъчването, но е вредно за здравето. Затова фасагена не се препоръчваше за вътрешни помещения и доби гражданственост – отровен.
Сега обаче в продуктите на нито една фирма произвеждаща фасаген не се влага олово. Така, че можете да боядисате без никакъв проблем обитавани помещения с фасаген. Студената война – свърши с падането на берлинската стена

 1. Може ли боите да се използват за боядисване на дърво и метал ?

МЕТАЛ – няма проблем, ако метала е грундиран предварително. Понеже боите са на водна основа прякото нанасяне върху метала води до корозия и образуване на ръжда. Ако обаче метала е грундиран(има много и различни добри грундове), можете да го боядисате с латекс или фасаген в какъвто искате цвят. Имаме железни парапети и врати до морето, боядисани с релефна боя и морски фасаген преди 6 години и нама никакви дефекти.
ДЪРВО – дървото е живо, то попива влага, след това я отдава при затоплане и влакната в дървесината имат движение макар и малко. Минава доста време – дори години докато цялото дърво изсъхне в дълбочина или е изсушено в съвремени сушилни. За да боядисвате с латекс или фасаген е необходимо дървото да е достъчно сухо и да не е грундирано с безир.

 1. Каква е рзликата между латекса, фасагена и М100?

разликата е обяснена в „от какво е направена боята”

 1. Има ли гланцирана боя?

– всички латекси и фасагени по прицип са матови. Това е напраено, за да не блестят стените на помещенията които обитаваме, при продължителен престой в такива помещения блясъка измаря.
– има и гланцови бои, правим ги по поръчка. По-лесно се получва ако обаче нанесете няколко слоя грунд върху латекса или фасагена. Ще получите блясък и много добра защита от външни влияния. Гланцовите бои се цапат по-трудно и много лесно се почистват.

 1. Защо боята става на валяци?

Причината е в начина на нанасяне. При разнасянето на стената се качва с валяка различно количество боя. Когато натиснем валяка към стената, боята от него излиза от двете му страни и прави ивици. Тези ивици трябва да се повторят с валяк  и боята да се разнесе равномерно по стената или тавана. Когато това нанасяне е неравномерно се получават участъци с повече или по-малко боя. Участъците с повече боя стават леко релефни и са предимно вертикални. Лошото е, че когато боята още е мокра, тези ивици не се забелязват – проличават чак след изсъхване. Ивиците  се забелязват  в зависимост от посоката на гледане. Ако гледаме срещу светлината  – веднага се виждат, ако сме с гръб към светлината ивиците не се виждат. На практика ивиците представляват неравномерно нанесена боя и ние виждаме отражението на светлината от една неравна повърхност. Ефекта е доста силен ако боята е била по-гъста и не е нанесена равномерно. Тогава ивиците освен че се виждат, може и да се опипат с ръка.
Как да се предпазим от този нежелателен ефект? Ето няколко правила:
1. Ако боята е много гъста я разредете с малко вода, но не много, защото може да  промените цвета и ще намалите покривността.
2. Работете винаги срещу светлината – мократа повърхност отразява веднага неправилното нанасяне и ще го забележите веднага. Ако сте с гръб към светлината няма да виждате неравномерното нанасяне и със съгурност ще има пропуски.
3. Ползвайте валяк с къс косъм. Той поема по-малко боя и при натиск отделя по-малко боя в страни. Големите и рошави валяци поемат в себе си повече боя но са за професионалните бояджии, които пестят време и нямат такива проблеми с ивиците.
4. Когато боята във валяка свърши, преди да го натопите отново и да намажете следващия участък прекарайте валяка, който вече е полусух по  целия участък, който сте намазали с последното потапяне, но със съвсем слаб натиск. Така валяка ще обере в себе си тези релефни участъци, които сте пропуснали и не сте видяли. Така повърхността на боята става равномерна и няма да имате ивици.
5. Можете да контролирате процеса- дали няма ивици много лесно, ако сложите една нощна лампа в ъгъла на стената и работите срещу нея. Светлината от нея се отразява от мократа боя и ще ви покаже и най-малкия пропуск върху стената.
Какво да правим ако вече има ивици?
Това вече е по-сложно, но има решение. Взимате си от най-близкия магазин нещо утешително. Сядате върху кофата с боя, консумирате утешителната напитка и убеждавате половинката, че боята е ужасно калпава. Обвинявате фирмата, която прави такива некачествени продукти, но вие ще се справите с проблема въпреки всички ивици.
– След като изсъхне добре боята минете със ситна шкурка участъците с ивици. Като прокарате ръка по стената релефа на боята просто се напипва – изшкурете го внимателно.
– Боядисайте отново, като внимавате да не оставяте ивици.
– Ако това не ви се прави обърнете отрицателния ефект в положителен. Оградете с тиксо участъците с релефните ивици. Направете правоъгълни форми, които да са симетрични на размера на стената. С малко оцветител засилете цвета на боята да стане по-тъмен. Боядисайте дефектните участъци с по-тъмния цвят и свалете тиксото. Ще получите раздвижена арт стена. Ако размерите на правоъгълниците са симетрични става изключително красиво. Може да сложите и контрастен цвят вързан с мебелите, но с него не бива да се прекалява.
Последно – ако имате бояджия в къщи и той направи стената на валяци и ви обясни, че боята е виновна, а не той – просто го изгонете и не му плащайте

 1. Защо стената става на петна след като е боядисана?

Причините могат да бъдат няколко
– ако е положен повече грунд от колкото трябва (две или три ръце) той прави здрав филм, върху който боята просто не се „залепва” – хлъзга се, и тези места изглеждат като петна. Решение – изшкурете с много финна шкурка тези места и боядисайте отново.
– в основата има участъци с различна попивателна способност. Примерно – останало лепило от свалени тапети – то също може да направи петна. Може да има и полято кафе, вино, мазнина, нафта  и други продукти. Те също могат да направят петна. Тяхното отстраняване е задължително преди боядисване, защото винаги ще „избиват”.
– Ако петната са на тавана – причината е най-често проникнала влага от съседите отгоре. Това е масово при покритите тераси.
– решението е да се покрие участъка с малко по-гъста боя или ако петното е упорито – да се декорира с друг цвят.

 1. Трябва ли стената да е суха преди да се боядиса?

 задължително, за да стане качествено боядисването. Не трябва да има прах, мазнина и влага. Ако има влага тя ще „избие” през боята в по-късен етап, а може и да се „подкожуши”.

 1. Грундът разрежда ли се?

не, грунда е готов за полагане

 1. Колко вода се слага на боята?

 Mалко. Боята по принцип е по-гъста от необходимото за нанасяне. Ако не я разреждате ще покриете лесно и бързо. Ако желаете, може да я разредите малко с вода но не повече от 5%.

 1. Коя боя е подходяща за гипсокартон?

латекса по принцип е за гипсокартона. Ако можете да си позволите обаче сложете фасаген. Прави по-здраво и устойчиво покритие и затова е малко по-скъп.

 1. Може ли вместо грунд да се сложи разреден латекс?

 

Може, но не се препоръчва.Прочетете описанието на грунда, там е описано подробно, защо не трябва да слагаме разреден латекс за основа.

 

Нормална бяла боя може да бъде положена за основа. Цветната върху нея покрива по-лесно и прави равномерен филм и цвят.

 1. Какъв валяк се използва при латекс и фасаген?

препоръчваме валяк с къс косъм. Ако сте специалист може да ползвате валяци с дълъг косъм. С тях се работи по-бързо, но изискват опит.

 1. Може ли с боя да се боядисва върху мазилка?

никакъв проблем. Просто разхода ще е малко по-голям и трябва да е фасаген.

 1. Трябва ли да се сложи грунд върху отдавна боядисана стена?

не – няма нужда

 1. По-тъмните цветове по-скъпи ли са?

по принцип да,  но не винаги. В зависимост от цената на пигментите някои наситени и тъмни цветове са малко по-скъпи от светлите тонове на други ярки цветове.

 1. Могат ли да се смесват бои на различни фирми?

би трябвало да могат и ако са на водна основа.  Възможно е да има проблеми с цветовете, защото са на различни фирми, може понякога да се получи разслояване на някой от пигментите, но не е задължително.

 1. Коя от трите вида бои е най-бяла?

Най-бяла е М100 – морския фасаген

 1. Привличат ли по-тъмните бои слънчевите лъчи?

да, привличат ги и задържат повече топлина.

 1. Кога и защо пада боята?

боята пада когато се отдели от основата. Това може да е слаба шпакловка, прах или влага, която избива от стената.